Paradajková salsa na grile s bylinkovým maslom a pečivom
Paradajky patria medzi zeleninu, ktorá môže, ale nemusí niektorým ľuďom s črevnými zápalmi zhoršovať prejavy choroby. V tepelne upravenej podobe sú pre väčšinu pacientov s IBD dobre alebo aspoň lepšie stráviteľné.
Paradajky obsahujú lykopén, ktorý je veľmi cennou a prospešnou látkou. Ide o prírodné farbivo s antioxidačnými a protirakovinovými účinkami, ktoré sa navyše lepšie vstrebáva po tepelnej úprave. Ak vám teda paradajky v surovom stave nesedia, vyskúšajte ich v podobe paradajkovej salsy. Na začiatku, samozrejme, v malom množstve.
Toto rýchlo pripravené a pritom luxusne vyzerajúce a skvele chutnajúce jedlo využijete ako zaujímavý predkrm alebo ľahkú večeru. Ako už názov napovedá, budete potrebovať gril. Ak ho nemáte, je možné všetko pripraviť na panvici.
(4 porcie, čas prípravy: do 30 minút)
Suroviny
- 4 pletenky alebo žemle
- gril (prípadne panvica s nepriľnavým povrchom)
- (alobalové misky na grilovanie – gril s roštom)
- kvalitný olej do teplej kuchyne (ghí, olivový olej)
Na salsu potrebujete:
- 2 veľké paradajky (asi 350 g)
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 lyžicu olivového oleja
- čerstvé korenie (podľa chuti a individuálnej znášanlivosti)
- petržlenovú vňať (2 – 3 byľky)
Na bylinkové maslo potrebujete:
- 50 g masla (zmäknutého)
- čerstvé a najemno nasekané bylinky podľa individuálnej znášanlivosti (tymian, pažítka, petržlenová vňať, bazalka, žerucha a i.)
- čerstvé korenie (podľa chuti a individuálnej znášanlivosti)
- štipku soli
- šťavu z bio citróna (podľa chuti, stačí pár kvapiek)
Postup
- Najprv si pripravte bylinkové maslo. Do misky dajte päťdesiat gramov zmäknutého masla a pridajte najemno nasekané bylinky podľa svojej chuti. Pridajte čierne korenie a soľ podľa chuti a takto pripravené suroviny ešte pred premiešaním pokvapkajte niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Prípadne môžete pridať aj štipku citrónovej kôry. Premiešané bylinkové maslo dejte bokom, prípadne schovajte do chladničky.
- Paradajky pokrájajte na hrubšie plátky (asi 5 mm hrubé). Ak máte elektrický gril, natrite ho trochou tuku (ghí, olivový olej). Ak máte gril klasický roštový, dajte paradajky do grilovacej misky vymazanej olejom. Plátky paradajok z jednej aj druhej strany zľahka ugrilujte. Len čo začnú mäknúť a „chytať farbu“, zložte ich z grilu. Chvíľku počkajte, aby plátky paradajok trochu vychladli. Do väčšej misky nalejte dve lyžice balzamikového octu a jednu lyžicu olivového oleja. Mierne vychladené paradajky nakrájajte na kocky a pridajte do misky. Podľa chuti pridajte čerstvo namleté čierne korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Všetko premiešajte a paradajkovú salsu máte hotovú.
- Pletenky (môžete ich, samozrejme, nahradiť iným druhom pečiva) rozrežte na dve polovice a na (očistenom) grile chvíľu opečte. Ešte teplé pečivo potrite bylinkovým maslom a dajte na ne paradajkovú salsu. Ozdobte napríklad nasekanou pažítkou.
Dobrú chuť!