#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diéta

Diéta pri ulceróznej kolitíde

Väčšina autorov sa v súčasnosti zhoduje na odporúčaní ľahkej, no plnohodnotnej stravy v období bez príznakov a stravy chudobnej na balastné látky (t. j. potraviny s obsahom vlákniny) v akútnej fáze choroby. Niektoré štúdie naznačujú priaznivý vplyv omega-3 mastných kyselín s cieľom udržať remisiu ochorenia. Vykonané boli aj štúdie, pri ktorých pacienti užívali diétu s vylúčením mliečnych bielkovín. Táto diéta sa však u ľudí s ulceróznou kolitídou nikdy rozsiahlejšie nepoužívala. S ohľadom na nedostatok klinických štúdií rovnako nemožno bezpečne posúdiť efekt stravy chudobnej na sacharidy.

Medzi potraviny s nízkym alebo žiadnym obsahom vlákniny patria

  • výrobky z bielej múky (biely chlieb, sladké pečivo, knedle, klasické cestoviny a pod.),
  • mäso, mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, vajcia.

Diéta pri Crohnovej chorobe

Bolo zistené, že bohatá konzumácia zeleniny, ovocia, balastných látok, rýb a omega-3 mastných kyselín a vyšší podiel omega-3 k omega-6 mastným kyselinám v strave významne znižujú riziko ochorenia. Odborníci sa zhodujú, že pokiaľ neexistujú zvláštne komplikácie, je namieste ľahká, ale plnohodnotná strava. Pokiaľ sa u pacientov na základe stenóz (zúžení čriev) vyvinú poruchy pasáže (strednej priechodnosti), je odporúčaná strava chudobná na balastné látky. V prípade, že sa pri rozsiahlom postihnutí Crohnovou chorobou u jedinca rozvinie steatorea (porucha vstrebávania tukov a žlčových kyselín, stolica je objemná, kašovitá, nepríjemne zapáchajúca, lesklá a bledá), je odporúčaná strava chudobná na tuky a bohatá na bielkoviny.

Medzi potraviny s nízkym alebo žiadnym obsahom vlákniny patria

  • výrobky z bielej múky (biely chlieb, sladké pečivo, knedle, klasické cestoviny a pod.),
  • mäso, mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, vajcia.

Medzi potraviny, ktoré sú bohatým zdrojom bielkovín, radíme

Živočíšne zdroje bielkovín:

  • chudé mäso (kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové),
  • údeniny (morčacia prsná šunka, kuracia šunka, chudá bravčová šunka),
  • ryby a morské plody (losos, tuniak, zubáč, kapor),
  • tvaroh, jogurty,
  • vajcia,
  • tvrdé syry do 30 % obsahu v sušine.

Rastlinné zdroje bielkovín:

  • náhrady mäsa (napr. tofu),
  • obilniny (pohánka, quinoa, ovsené vločky),
  • strukoviny (šošovica, sója, fazuľa, hrach, cícer). 

Podľa niektorých štúdií sa dlhodobé intervaly bez ťažkostí dostavili pri eliminácii určitých potravín. Naopak, príznaky choroby najčastejšie zosilňovali tieto potraviny:

  • pšenica (v 69 % prípadov),
  • mlieko a mliečne výrobky (v 48 % prípadov),
  • droždie (v 31 % prípadov),
  • kukurica (v 24 % prípadov),
  • banány, paradajky, hrozno a vajcia (v 14 % prípadov).